neljapäev, 2. aprill 2009

Ohtlik kägistamismäng


Kahjuks ka meie koolis on levima hakanud kägistamis- ehk minestamismäng, mis hapnikupuuduse tõttu tekitab tugeva emotsionaalse seisundi. Seda harrastatakse nii hallutsinatsioonide kui seksuaalse erutuse saamiseks.
Selle äärmiselt ohtliku mängu eesmärgiks on saavutada lühike teadvusekaotus, katkestades tahtlikult hapniku ligipääs ajule. Aju hapnikuta jätmine võib põhjustada hiljem mäluhäireid ja südamerikkeid, süda võib seiskuda. Lapsed ei oska arvatagi, kui kahjulik ja ohtlik selline tegevus on. Kuid kui on teadvusekadu, siis peab arvestama, et see pole muust asjast, kui et ajurakud hakkavad hapnikupuuduse käes hävima. Tagajärjeks on sageli kroonilised peavalud, aga ka ajukahjustus, eriti kui "mängu" regulaarselt harrastada. Piir, kust läheb lõbu juba eluohtlikuks, on väga õhuke, kas või ainus katsetamiskord võib jääda ka viimaseks. Kui kaela pigistada, ei tarvitse inimene enam pärast seda hingama hakata, kuigi süda veel lööb.
Välismaal on kägistamismäng põhjustanud lastevanemate seas furoori, ent Eestis on see seni jäänud suurema tähelepanuta. USA meditsiinikeskuste andmetel on viimase kaheteist aasta jooksul mängu tagajärjel hukkunud 82 noort vanuses 6-19.
Lapsevanemad, palun olge tähelepanelikud. Kui teie laps on hakanud ka soojades ruumides kandma väga kõrget kaelust, tasub heita korraks pilk võsukese kaelale. Võimalik, et laps soovib kaelusega varjata siniseid kägistamisjälgi oma kaelal, mis pole saadud mitte paljukardetud koolikiusamise tagajärjel, vaid on taas leviva "noortemängu" tulemus. Rääkige ka tõsiselt oma lapsega, kui ohtlik too mäng on ja et ta võib sellega ära rikkuda oma tuleviku.

Kommentaare ei ole: