reede, 25. detsember 2009

Jalutuskäik Dinosaurustega

Pühapäeval, 15. novembril käis 7. klass Saku Suurhallis vaatamas vaatemängu "Jalutuskäiku Dinosaurustega". Õnneks jäi bussis kohti üle ka huvilistele teistest klassidest. Terve tee Tallinna olid kõik väga ärevil ega osanud õieti arvata, mis neid ees ootab. Saku Suurhalli juurde tuli inimesi igast ilmakaarest, trügimine oli suur.
Minul oli veel lisaks raskusi oma istekoha ülesleidmisega raskusi, läksin valesse sektorisse. Siis oli küll ''maalt ja hobusega'' tunne. Lõpuks, LÕPUKS oli kell 12, saalis istudes tundus nagu oleks kell seisma jäänud. Etendus algas, kuid mitte nii suure pauguga kui olin lootnud. Jutustama tuli üks mees, kelle nime ma kahjuks ei mäleta. Aga ta nägi välja küll nagu oleks ta välja astunud filmist "Indiana Jones kadunud laeka jälil" ja meenutas natuke ka Harrison Fordi tema noorusaegadel. Ta rääkis evolutsioonist, selle ajastu kliimast, mandrite ja ookeanide kujunemisest.
Vaatemängu ilmestasid vulkaanipursked, kaunid tärkavad lilled, samuti nägime suurt komeeti, mis maailma tabas, tagajärgi, mille tulemusel need enneolematud isendid 65 miljonit aastat tagasi ootamatult välja surid. Show peategeleased olid elusuuruses dinosaurused oma tegelikus keskkonnas koos võitlusstseenide, liigutuste, emotsioonide ja helidega.
Show lavastaja Scott Faris on öelnud: Muu sõnaga kui „grandioosne“, ei saa seda vaatemängu kirjeldada“ Ja tõesti, see kogupere vaatemäng oli suurepärne, hariv ajalooline rännak. Minu muljed olid head ja ainult head. Keegi ei soovinud oma raha tagasi. Näiteks Triin kommeteeris showd järgmiselt: '' Ülisuper! Kindlasti jääb kauaks meelde. Oli vägev näha oma silmaga tõeliselt suuri ürgajaloomi. Selliseid juba iga päev ei näe!'' '' Üritis tekitas väga poitiivseid emotsioone, väga hariv ja kindlasti suurendas huvi ürgasukate ajaloo vastu, kõik oli väga efektne ja läbimõeldud.'' arvas Egelin. Liisbetile meeldis kõige rohkem lõpp, Henrikale ja Katariinale dinosaurus nimega T-Rex. Sander ütles, et tema kohkus vahepeal päris korralikult. Üks poiss, kes oma nime avalikustada ei soovinud vingus, et kõiksugused nännid olid väga kallid.
Kas te kujutaksite ennast ette seismas dinosauruse kõrval? Nüüd mina küll suudan seda teha. Mitte lihtsalt mingi maketi või mudeli, vaid olendi kõrval, kes näeb välja, liigub ja tegutseb nagu tõeline! See on sõnulkirjeldamatu emotsioon, midagi täiesti uut ja äärmiselt põnevat. See show oli nagu umbes ajalooõpik ja suur hollywoodilik film kokku. Kui saaksin, läheksin ja vaataksin seda vaatemänu uuesti ja siis ehk veel paar korda.
Huvitavad faktid:
See show on loodud BBC ülipopulaarse dinosauruste elu kirjeldava teledokumentaalsarja "Walking with Dinosaurs" põhjal.
Kogu show läks maksma 20 miljonit dollarit ( üle 2 miljardi krooni )
Hiigelreptiiliate elu, liikumisi, emotsioone ja häälitsusi laval juhivad arvutid ning kõrgtehnoloogia abil kokku 150 inimest.
Dinosaurused ja kogu tehnika toodi Eestisse 27 suurel koormaautol.
Show lavastaja on kultusmuusikali „Chicago“ produtsent Scott Faris, kunstiline juht William May (Hollywoodi hitt-muinasjutu „Narnia Lood“ produtsent), loominguline juht Sonny Tilders (loonud „Star Wars: Episod III Revenge of the Sith“ ja „Peter Pan“ kuvandid).
BBC teleseriaal "Walking With Dinosaurs" on pälvinud kuus mainekat Emmi auhinda ning seda on näinud ligi 700 miljonit televaatajat üle maailma.
Shows osales eritehnoloogia abil juhitavad ning äärimselt tõetruult elusuuruses 15 hiigel-looma Tyrannosaurus Rexist kuni suurima maal kõndinud olendini läbi ajaloo – Brachiosaurusega, kelle pikkus ulatub kuni 17-meetrini.

9.kl. Hegne Pupart
artikkel ilmunud kooli ajalehes "Koolijuntsude Teataja"

Kommentaare ei ole: